Wednesday, September 29, 2010

tauBaT nAsuHA.......

ASSALAMMUALAIKUM….

Sebenarnya saya bukanlah seorang yang pandai dalam agama..saya sama seperti manusia lain yang kerap melakukan kesalahan…tapi kita perlulah beringat bahawa kita akan kembali kepada ALLAH…dengan mula menulis blog,,saya harap saya dapat memperbaiki diri..

Hari ini ada seorang kawan yang bertanyakan tentang taubat nasuha..saya bukanlah pandai untuk menyatakan tentang taubat nasuha..berkenaan taubat nasuha ALLAH berfirman”wahai orang-orang yang beriman! taubatlah kamu kepada ALLAH dengan taubat nasuha..mudah-mudahan tuhan kamu akan menghapuskan kesalahan kamu dan memasukkan kamu ke dalam syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai”…taubat nasuha ialah berhenti melakukan kesalahan dan tidak akan mengulanginya…namun orang yang bertaubat adakalanya lalai sampai akan ulangi kesilapan lagi…

Saya bertanya kepadanya adakah dia pernah melakukan dosa yang besar kepada ALLAH??..tapi dia hanya senyap..dia tak berkata walau sepatah.dia bertanya lagi.”macamne nak tau kalau kita dah taubat nasuha??muka sahabat saya merah mcm tahan untuk menangis..saya terangkan..

1.menyesali perbuatan kita yang salah..
Kita perlu membuat pengakuan kepada ALLAH bahawa kita telah melanggar perintahnya.. nyatakn bahawa kita amat menyesali perbuatan kita itu..

2.memohon keampunan kepada ALLAH..
Kita perlu memohon keampunan daripada ALLAH..firman ALLAH:
“dan juga orang2 yg apabila melakukan perbuatan keji,atau menganiaya diri sendiri,mereka segera ingat kepada ALLAH lalu memohon ampun dosa meraka.sememangnya tiada yang mengampunkan dosa melainkan ALLAH…
(surah ali imran:ayat 135)
Tapi cara yang terbaik adalah solat sunat taubat.solat dua rakaat dan diakhirnya kita berdoa agar ALLAH mengampunkan dosa kita..
3.berhenti melakukan kesalahan..
Jika kita telah bertaubat,kita perlu mengelakkan melakukan perbuatan tersebut semula.jika dia berzina,berhentilah dari melakukan zina..kita perlu ingat azab ALLAH sesungguhnya amat perit..

4.beriman dan beramal soleh..
Apabila kita sudah bertaubat..kita perlulah entisa melakukan amal soleh..firman ALLAH:”sesungguhnya aku yang memberi ampunkepda orang2 yg betaubat serta beriman dan beramal sole,kemudian ia tetap teguh menurut petunjuk yang diberikan kepadanya.”(surah ta’ha 20:82)
Dengan melakukan amaln soleh kita akan terhindar dari melakukan maksiat..

Saya tidaklah menerangkan kepada rakan saya seperti di atas..hanya beberapa sebelum saya merujuk semula di buku al quran dan sunnah yang telah lama saya tinggalkan..banyak yang perlu saya remind balik apa yang saya belajar dulu..kawan saya menitiskan air mata..dia kata dia belum sedia nak ceritakan kepada sesiapa..biarlah dia dan ALLAH yang tau masalah ini..saya akur dengan kata2nyaa..kawan saya pun terus pergi..masa tu sya pulak yang nk nangis..saya tertnya ape yg telah sahabat sy lakukan..moga ALLAH memaafkan dia,,amin..

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...