Saturday, February 26, 2011

Ciri-Ciri Suami yang Baik dari Sudut Islam

assalammualaikum semua....
 
sape suami kite nanti ek??baik ke?kacak ke?heheh..kaye ke??...kalau ikot hati semua nak..
opah pon same...hehhe..
tapi sekarang ni nak carik suami senang..tp nak carik yang BAIK..susah..
bak kate imam muda azhar..lelaki ramai kat USM(universiti SERENTI mlysia)....macamne la kite nak
cari yang baik kan orang2 perempuan...huhu..
kalau opah kan..opah nak laki yang bole jadikan opah lagi baik..heheh.
x delah muka je hensem..poket berat..tapi solat pon x pernah...
 
so..opah ade jumpa 8 ciri suami baik..ingat2 orang perempuan...
pilih yang betol sebelom myesal..sebab perempuan x bole kawin 4 tau..:)
ishhh..sweetnye..heheheh1. Yang berkemampuan sebagaimana hadis Nabi Riwayat Ahmad Bukhari dan Muslim dari Abu Hurairah yang bermaksud:
"Wahai permuda-pemuda; barang siapa diantara kamu bernikah, maka hendaklah ia bernikah, yang demikian itu amat menundukkan pandangan dan amat memelihara kehormatan, tetapi barang siapa yang tidak mampu, maka hendaklah berpuasa kerana puasa itu menahan nafsu." Mampu yang dimaksudkan, berupaya menyediakan tempat tinggal, saraan hidup yang biasa mengikut suasana sekarang, serta pakaian untuk menutup aurat. Perkara-perkara ini wajib dilaksanakan suami dan kegagalan menyempurnakannya boleh mendatangkan kesan buruk dan mudah berlaku perceraian.
amin.....
2. Boleh dijadikan sebagai ganti ayah bonda. Sanggup melindungi wanita daripada segala bahaya dan kecelakaan yang menimpa kerana apabila seorang wanita rela dinikahi, bererti ia rela melepaskan dirinya daripada ayah bonda yang selama ini menjadi tempat pergantungan hidup. Kini berpindah kepada lelaki yang bakal menjadi suaminya.

3. Pandai menjaga darjat diri; apabila bercakap dikota dan diamalkan. Selain daripada itu suami yang baik akan sentiasa mengajak isteri ke arah kebaikan, menjauhkan yang mungkar dan mendahului perbuatan itu.
4. Berkebolehan didalam urusan rumahtangga. Kebolehan memasak, menjahit juga membasuh akan membantu kerana lelaki yang biasa membuat kerja begini, tidak akan membebankan isterinya membuat kerja rumah sekiranya isteri tiada kemampuan.

5. Mempunyai penuh kepercayaan kepada perempuan dan tidak mudah bersangka buruk. Biasanya apabila suami bertugas mencari nafkah maka isteri akan menjaga segala amanah harta dan anak di rumah. Sekiranya suami tidak mempunyai kepercayaan kepada isteri, ini bererti suami akan sentiasa menyangka buruk.

6. Rajin, berpemikiran luas dan tidak memakan harta perempuan. Lelaki begini adalah ciri-ciri lelaki yang tidak pemalas, inginkan kemajuan serta tidak mengharapkan titik peluh isteri. Allah sangat tidak menyukai manusia yang hanya bertawakal dan menyerah diri tanpa usaha sedangkan kejayaan dicapai melalui usaha.

7. Mudah memaafkan. Sifat ini adalah sebahagian daripada sifat terpuji Rasullah ketika menegakkan agama Islam. Oleh itu suami bertanggungjawab sepenuhnya kepada isteri dan anak.

8. Datang daripada keturunan orang yang baik-baik lagi rajin beribadah. Seelok-eloknya, mempunyai akhlak dan budi bahasa mulia, berpegangan agama lagi rajin beribadah dan tidak berpenyakit keturunan seperti gila atau penyakit merbahaya yang boleh membawa kepada kesengsaraan hidup.
assalammualaikum...

alhamdulillah opah baru abis test 1 QMT a.k.a statistic..subjek ni lah subjek yang menakutkan
sekalian warga uitm..agaknye la..tapi memang susah lah...
dulu opah kene test akaun...walaupon tak de basic dulu tapi opah rase akaun senang la..
bole la cukup2 makan dapat A...tp statistic ni..fuhhh..susah..GILER..
tapi kalo struggle x susah kot..opah ni kalau takot satu subjek tu..mesti ntah pape jawab..
balik bilik kene buat assigmnt pulak..hehhe
myampah opah rase kalau dengar prkataan ASSIGMENT..bukan malas nak buat..
tapi certain ahli group opah ni...selfish...tak nak buat keje..
opah malas nak bising2..tak dapat ape2 pon..saket mulut je dapat..tapi hati sakit juga tau..


bekecai hati opah...hehhe..
tadi beli makanan..hari ni opah makan nasi,,sup mushroom,ngn ayam masak sambal..
total 4 hengget..ok la tu...

ok la x de ape yang nak dicerita..heheh..LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...