Saturday, March 12, 2011

Tak guna betul drebar bas ni...

assalammualaikum...

budi bahasa budaya kita..
kalau dalam konsep islam pon akhlak adalah salah satu asas islam...
tapi orang sekarang dah tak peduli...
kurang ajar,kurang sopan...
kalau orang islam bersifat macam tu..macam mane orang2 bukan islam nk tertarik dengan agama kite???


opah nak citer sikit...semalam mase opah keluar bandar...
opah naik bas seorang pakcik ni....
mula2 opah dengan kwan sampai kt bas tu,,, pak cik tu dah marah2..
apesal pulak nak marah??
dia mara kiteorang sebab pakai baju hitam dengan tudung hitam..
"ape ni macam black matel"..ape pak cik ni...tetibe je..
opah bukan bercelak ke,,pakai baju koyak2..hangin jugak opah..malu orang lain tengok..

mase dalam bas..opah dengan membe duduk belakang sekali....
kiteorang bertiga..mane ade kerusi utk 3 orang..so duduk belakang la...
pak cik bas tu masok la bas..tetiba dia cakap dengan budak perempuan yang duduk depan sekali..
"ko apesal tengok aku??ko ingat aku nak ngurat??aku tau perempuan semua same...
....suke sangat kene ngurrat."
confius opah..budak pempuan tu tcenggang je..tekejot dia...
lepas tu ade budak perempuan tengah bace paper..
pak cik tu rampas paper tu.."ala kejap la..ak nak tengok sukan je..ko jangan nak kedekot.."
kawan2 opah dah myumpah2...
pak cik tu pijak kaki sorang lagi budak..budak tu cakap la.."sakit la pak cik."
"alah ko ni,,aku pijak nak marah2..kalo pakwe ko pijak tak pe..perempuan ni memang,,same je.."
makin lame makin menjadi pulak pak cik ni..
kawan opah tanya..pak cik bila nak gerak ni....dah lame tunggu..
pak cik tu pergi tempat kiteorang duduk..
"aku tau ko bertiga dah tunggu lame..sebab baju korang dah nampk lusuh.."
ape pak cik ni??ape kene mengene tunggu dengan warna baju..???
"kiteorang pakai baju baru la.."kawan opah cakap..
ni la bas pak cik tu...

"ala korang watpe nak balik cepat2..tunggu lagi satu kerusi kosong tu penuh.."
"kiteorang nak solat zohor!!!!"
satu bas jawab serentak..."alah solat konon..nanti bukan solat..nak lawan aku cakap konon..korang ni mane solat. ."temperature opah dah memuncak ni....
opah pon beranikan cakap.."memang kiteorang nak solat.."
pak cik tu cakap"tak",,opah jawab "ye..saya nak solat."lastnye pak cik tu kalah..

pak cik tu ambil penyapu..dia sapu bawah kaki opah..
dia jolok2 kaki opah..."jangan la pak cik..."
"aku nak sapu..bukan nak ambil kesempatan kat kau.."kalau bukan pak cik,,opah dah sepak je..
"dah tu jangan la jolok2 kaki saya"..
kawan opah pon marah.."selama ni tak nak sapu pulak.."
pak cik tu cakap"suke ati aku la..bas aku.."
budak2 dalam bas dah mula myumpah2 pak cik tu..memang layak disumpah pon...
Y ALLAH..ade jugak manusia macam tu....sabar jela..

dah la bawak bas laju giler...
takot kiteorang..pas ni opah dah serik naik bas pak cik tu...
opah tak pernah jumpa orang tua yang kurang ajar macam tu..

5 comments:

AL-QASSAM said...

ishx3 ada jugak mcn tue. apa2 pun berbaik sangkalah sesama kita maybe time dia nak keluarga keja dia ada masalah dengan family terbawak2 ke tempat kerja(^-^)

-hanyaaku- said...

sakit hati aku baca opah oii!! hish

saya budak baik..:) said...

al qassam-betol tu..opah rase dye memang ade masalah kat umah..especially dengan orang perempuan...

hanyaaku-opah pon saket hati mak cik...tapi ape bole buat???

mell azlan said...

ak rse ak cm tau spe pk cik ni...
klu btol lh pk cik yg sme...
dy 2 mmg kuang ajo...
ak banned giler pk cik tuh!
sabo ea nani...
adlh blsn tok dy nant...

AIDA said...

aduhai...pak cik bas itu ya,saya tahu siapa.saya pun selalu sakit hati dengan kata-kata dia.Kata senior dia memang macamtu,cakap ikut suka hati.Lain kali buat pekak je dengan dia. =)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...