Wednesday, July 20, 2011

ALLAH tarik nikmat makan durian…



Assalammualaikum…kaifahal??mudah-mudahan kita diberkati oleh ALLAH…dan diampunkan segala dosa kita..amin…J..hari ni opah berada kat  rumah.Cuti mid year..seminggu opah kat rumah..seronok sangat…dah lama tak basuh baju pakai mesin basu…dah lama tak sapu sampah kat luar rumah..dah lama tak berborak dengan mak…dah lame tak masak nasi..dah lame tak dengar mak membebel..hehehe…


Sekarang ni kan musim durian..kat dapur rumah opah semerbak bau durian..bukak freezer pon bau durian…eeerrrrmmm sedapnye durian…dah setahun opah tak makan durian..memang betul..opah tak tipu…dulu durian tu favourite opah…sebijik pon boleh habis kalau makan sorang-sorang…sekarang suka jugak durian…tapi dah tak boleh makan…sebabnye pun opah tak pasti..bila opah makan buah durian,,,opah akan sakit…sakit macamne??opah akan sakit perut,,sakit dada,,ulu hati,,pening dan rasa nak termuntah…sakit ni jadi semenjak opah form 5….tapi pulut durian,,kaya durian,bubur durian boleh pulak opah makan..Cuma buah durian yang real je tak boleh makan..

Mase opah form 5…kakak opah hantar durian satu guni kat hostel opah…opah pon ajak kawan-kawan opah makan….lepas solat maghrib..opah rase sakit macam opah cakap tadi…tak pernah rase macam tu..opah duduk kat sudut surau nangis sambil tahan kesakitan…kawan opah bagitau warden..lepas tu warden hantar opah ke hospital…bila masuk macam biasa la hospital kerajaan ni..entah ape dia buat..opah dibiarkan sakit…

Lepas 20minit tunggu dalam kesakitan..datang 3 seorang MA lelaki…diaorang yang uruskan opah..yang nurse2 lain berborak je..patotnye nurse yang tolong opah…sebab opah perempuan sama macam dia…kan lebih baik perempuan yang merawat perempuan…lepas dicek..dicucuk ubat tahan sakit.. ..opah kene masuk air…sakitnye..semua tu opah tau ujian dari ALLAH…sorang MA tu pujuk opah sebab opah nangis..memang sakit sangat dada opah…lepas tu opah tertidur..bangun dari tidur alhamdullillah..dah tak sakit…

Doctor pon datang..”dah ok adik??”……”opah pon jawab..”ok”,,sambil tersenyum..”kan abang dah cakap tadi..kejap lagi mesti baik punye”…opah senyum je..”petang tadi makan ape yer??”…”errmm saya makan durian..”..”banyak ke??”……opah senyum lagi….”nampaknya awak ni tak boleh makan durian..”..opah angguk2 je…tak boleh makan durian????ooohhh tidak…favourite opah tu….”bila awak makan durian awak akan kene gastric teruk macam ni….tp takpe.. makan sikit2 bole..”..abang doctor tu senyum…opah pon senyum balik…

Lepas doctor check..opah po balik hostel…semenjak tu opah dah tak makan durian..pernah la juga mak bagi makan seulas..tapi terus sakit..ni pon tengah sakit ni..opah gatal2 makan tadi…ambik kau..dah sakit..tapi opah rase ALLAH tarik nikmat opah ni sebab dulu opah menyampah tengok kawan2 opah yang tak suke makan durian…opah rasa macam dieorang ni mengada-ngada sebab tak suke bau durian la,tak suke makan durian la..….sekarang opah pulak yang jadi macam dieorang..Cuma yang lainnye… opah suke bau durian…hehehe..opah terima punishment ni dengan redha sebab opah tahu apa yang ALLAH tetapkan untuk opah ade bermacam hikmah disebaliknye…ALLAH cume tarik nikmat makan durian je..bende lain opah still bole makan..kecuali buah nangka dgn kuih bingka..sbb akan sakit macam tu jugak…

ALLAH uji opah sebab ALLAH nak opah nilai diri opah ni..jangan selalu berprasangka buruk dengan orang..bagi opah benda yang paling susah nak dididik ialah hati…meski pun kita solat,,sedekah,,baca AL-Quran tap hati ni kadang2 susah nak dijernihkan….haiya sama2 kita ubah diri kita ni…J

3 comments:

-hanyaaku- said...

alalaaa..

tape opah, simpankan untuk makcik!
nnt bila dah balik sgmat, pass kat makcik tau.
biar makcik makan kan untuk opah.

*makcik tengah gila durian nih @.@

cik faiqah said...

alaa..sian opahh

kan embah dah pesann lama .takpe mkn tempoyak jek mcm embah

saya budak baik..:) said...

mak cik....opah xnak bawak...uwekk..hahah..

cik paiqah...opah x suke tempoyak..eeee...xsuke..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...